A LEGTELJESEBB DÉL-BALATONI BORPANORÁMA BUDAPESTEN
A déli parti napfényt és pezsgést már áprilisban elhozzák nekünk Pestre. A legkiválóbb dél-balatoni borokat és pezsgőket most lehet először ilyen átfogóan megismerni és végig kóstolni, mivel a déli part 18 pincészete mutatkozik be pénteken a Stefánia Palotában. Az idei év azonban ennél is jelentősebb újdonságot hoz: először vezetik be ugyanis az Európa vezető agrárországaiban jól bevált átfogó stratégiát, hogy a dél-balatoni borokat, a somogyi sajtokat, sonkákat, prémium pékárut és hústermékeket közös marketing stratégia mentén, egységes arculat kialakításával mutatják be a jövőben.
Azonban mindez szerencsére nem áll meg a marketing és a közös promóció szintjén. Az átfogó ágazati stratégia része egy szövetkezeti rendszer kialakítása, a dél-balatoni és somogyi prémium termékek bemutatása egyfajta road show keretében éppúgy mint speciális szaküzletekben és tematikus borvacsorákon.
A jól bevált francia-olasz mintákat hazai adottságainknak megfelelően megvalósító komplex régiós márkaépítési programra itthon még nem volt példa. A piaci szereplők, a megyei agrárkamara, a somogyi önkormányzati és megyei vezetők összefogásán túl több hónapos egyeztetésre is szükség volt a program elindításához, amiről a rendezvényt közösen megnyitó szervezetek vezetői röviden beszámoltak. Most még csak a legelső, kezdeti eredmények mutatkoznak, de egy ennyire sikeres európai agrárgazdasági modell alkalmazása már az első pillanattól meggyőző lehet a hazai környezetben is, sőt: példa lehet ez az összefogás az országban más régiók számára is.
Ezt a koncepciót és közös agrárstratégiát mutatják be pénteken a termelők és a megyei vezetők.
A dél-balatoni borok és sajtok harmóniájára külön mesterkurzussal is felhívják a figyelmet. A régió emblematikus fajtája, az olaszrizling bizonyul a legkiválóbb sajtbornak, akár nemzetközi összehasonlításban is. Az pedig külön szerencsés körülmény, hogy a dél-balatoni fehérborok tavalyi évjárata kiemelkedő volt, ami a sajtokkal még jobb párosítást eredményez.
A Dél-Balaton első igazán átfogó bemutatkozása jó alkalom, hogy már tavasszal kiválasszuk magunknak nyári kedvenceinket. Külön öröm és kellemes meglepetés, hogy a jó borok mellé idén kiváló sajtokat és sonkákat is kapunk, egy végre valóban sikeresnek ígérkező régiós agrárstratégia keretében, amit a sajtónak és a nagy nyilvánosságnak most mutatnak be először.
Kiállító borászatok:
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Buzás Borok, Buzássy Pince, Fáncsi Hegyi Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Hujber Pincészet, IKON Borászat, Katona Borház, Késa Birtok, Konyári Pincészet, Kristinus Borbirtok, Országh Pince, Pócz Pincészet, Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok, Rádpuszta Szőlőbirtok, Várszegi Pincészet, Veszprémi Pince
Mesterkurzus:
"Bevezetés a balatoni bor- és sajtharmóniák világába",
előadók: Niszkács Miklós (Vendéglátás Magazin) és Kardos Gábor (Balatoni KÖR).
Időpont és helyszín:
Április 7 (péntek), 17-22 óra, Stefánia út 34-36., Budapest
Megnyitó, sajtótájékoztató: 17 órától